Fontos tudnivalók a tűzgyújtáshoz kapcsolódóan!
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet legfontosabb eleme a szabadtéri tüzek gyújtására és e tüzek megelőzésére vonatkozó szabályok gyűjteménye.
Azért, hogy csökkenjen a szabad területen keletkezett tüzek száma, a rendelet bevezette az irányított égetés fogalmát, és meghatározza annak részletes követelményeit. A külterületi ingatlanok tulajdonosai kötelesek a tervezett égetés előtt tíz nappal kikérni a tűzvédelmi hatóság engedélyét, ha tíz hektár egybefüggő területen szeretnének égetni. A tarló, lábon álló növényzet, avar és egyéb növényi hulladék irányított égetése során tilos a tarlót minden oldalról egyszerre felgyújtani, az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. Tíz hektárnál nagyobb területen pedig csak szakaszosan lehet a tarlót felégetni, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet hozzáfogni a többi résznek. A tarlóégetés során gondoskodni kell a megfelelő létszámú, tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott és kellően kioktatott személyzetről, továbbá egy ekével felszerelt traktort is készenlétben kell tartani a helyszínen.
A belterületi ingatlanok tulajdonosai a zöldhulladékot csak akkor semmisíthetik meg égetéssel, ha ezt az adott település önkormányzata rendeletben engedélyezi. (Településünkön a kerti művelésből keletkezett hulladékot, avart égetés útján megsemmisíteni elsősorban – a külön elrendelt és kihirdetett tűzgyújtási tilalom időszakát, valamint ünnepnapokat kivéve – október 1-től április 30-ig keddi és csütörtöki napokon, május 1-től szeptember 30-ig keddi napokon napközben, szélmentes idő esetén lehet.) Az égetés során a tüzet itt sem szabad őrizetlenül hagyni, és veszély esetén, illetve az égetés végeztével a lángokat gondosan el kell oltani. Az égetés végeztével a helyszínt át is kell vizsgálni, az esetleges visszamaradt parázs-lást, izzást meg kell szüntetni vízzel, földtakarással vagy kézi-szerszámokkal.