+36 36 816 233 info[kukac]szilvasvarad.hu

Hírek

Bűnmegelőzési Hírlevél - December

Az év vége közeledtével mindenki a Szilveszterre és az Újév köszöntésére készül, sokan tüzijátékkal és egyéb pirotechnikai termékek felhasználásával színesítve a szórakozást.

Ahhoz, hogy az Óév búcsúztatása és az Újév köszöntése valóban önfeledt és gondtalan szórakozással történjen, kérjük, fogadják meg ajánlásainkat:
A tüzijátékot hatósági engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységnél szerezzék be, ahol felvilágosítást is kérhetnek azok működtetésével kapcsolatban!
Tartsák be a használati utasításban szereplő előírásokat!
Ne próbálják megváltoztatni a tüzijátékok csomagolását, működési mechanizmusát!
Fokozottan figyeljenek saját és mások testi épségére és vagyontárgyaira! Szilveszterkor ne feledkezzenek meg házi kedvenceikről sem, lehetőség szerint gondoskodjanak zárt helyen tartásukról és megnyugtatásukról.

Bármely pirotechnikai osztályba tartozó PETÁRDA VÁSÁRLÁSA, BIRTOKLÁSA, TÁROLÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA T I L O S !!!

Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás indul, és 150.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A 173/20011.(VIII.24.) Kormányrendelet – a polgári célú pirotechnikai termékekről – nagykorú személyek részére engedélyezi:
- december 28. és 31. között a II. pirotechnikai osztályba tartozó kis tüzijátékok és közepes tüzijátékok megvásárlását, birtoklását
- december 31-én 18.00 óra és január 1-én 06.00 óra közötti felhasználását

 

Tájékoztató:

A pirotechnikai termékek osztályozása:

A pirotechnikai termékeket annak kockázati szintjük, valamint felhasználási módjuk alapján különböző osztályokba sorolja a jogszabály:

1. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épület belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó)
2. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (Pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán)
3. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánták, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre (pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták)
4. pirotechnikai osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek – petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték terméket!

Nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikaiosztályba tartozó tüzijáték termékek – petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, ezeket egyidőben összesen 1 kg hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja.A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték terméket.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték termékek felhasználása:
- közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel
- nem használható fel tömegközlekedési eszközön, és csak zárt csomagolásban szállítható
- magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területennem használható fel ;
kivéve: a december 28. 18.00 óra és a következő naptári év január 01-én 06.00 óra közötti időtartamot

A hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. é2. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles az térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték termékekre vonatkozó speciális szabályok:
Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tüzijáték termék december 28- és 31-e között történő megvásárlásához – egyidőben összesen 3 kg nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó – birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerinti december 31-én 18.00 órától a következő naptári év január 01-én 06.00 óráig történő felhasználásához.

Magánszemélyeknek hogyan kell tárolni a pirotechnikai termékeket?
- a pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben nem tárolhatók
- el nem zárt pirotechnikai termék nem hagyható felügyelet nélkül
- lakásban pirotechnikai terméket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani.
- tetőtérben, alagsorban, vagy pincében pirotechnikai termék nem tárolható
- a pirotechnikai termék károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és akaratlan gyújtástól védve tárolható
- elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai terméket, valamint olyan pirotechnikai terméket, amelyen szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől térben azonnal el kell különíteni, az ilyen termék nem használható fel
- a pirotechnikai termék eredeti szerelési formája nem bontható meg, a pirotechnikai termék nem szedhető szét
- a közvetlen, kézi gyújtással szerelt termék csak a gyújtóhelyet borító, védősapkával mozgatható, és az akaratlan gyújtástól védve szállítható
- egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Sikerekben és eredményekben gazdag, bűn- és balesetmentes Boldog Új Évet kíván a
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Ügyfélfogadás

  • E-ügyintézés

    A képre kattintva elérheti az Önkormányzati Portál oldalát, ahol ügyfélkapujával azonnal használhatja a szolgáltatásokat.

    Gazdálkodó szervezeteknek!
    Tájékoztató a SZEREPKÖRVÁLTÁS fontosságáról!

  • Hétfő: 8.00-12.00, 13.00-16.00
  • Kedd: nincs ügyfélfogadás
  • Szerda: 8.00-12.00
  • Csütörtök: 13.00-16.00
  • Péntek: 8.00-12.00
  • Hivatali kapu:
  • Rövid név: SZVKJ
  • KRID: 405048715
  • Hivatali ügyek esetén ezt az elérhetőséget használják!

Aktuális

Hulladékszállítási időpontok 2024-ban
Letölthető PDF
 

Lomtalanítás megrendelése:
info@pevik.hu

Hulladékszállítási ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 36 368 445
Ügyfélfogadási idő és egyéb infó: PEVIK Kft

Komposztálja a zöld hulladékot! Kerülje a tűzgyújtást!
A kerti égetésről, fűnyírásról és egyéb szabályokról tájékozódhat az alábbi cikkben: 
A közösségi együttélés szabályai

 

 

Elnyert pályázatok

Elnyert pályázatok:

EFOP-1.5.3-16-2017-00067
Komplex humán erőforrás fejlesztés a bélapátfalvi járásban

 

Közadatkereső

 

 

Helyi események

Jelenleg nincs közelgő esemény

Elérhetőségek

+36 36 816 233
+36 36 816 234
info[kukac]szilvasvarad.hu

Közösség

Facebook

Kövessen minket Facebookon is!

Szilvásvárad anno

Szilvásvárad Anno képekben

Elérhetőségek

Vegye fel velünk a kapcsolatot
3348 Szilvásvárad, Miskolci út 1.
+36 36 816 233
+36 36 816 234
info[kukac]szilvasvarad.hu
© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu