+36 36 816 233 info[kukac]szilvasvarad.hu

Hírek

Ebzárlat és legeltetési tilalom 2017. ősz

2017. október 2-től 2017. október 22-ig terjedő időszakra ebzárlatot, és legeltetési tilalmat rendelek el.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi Osztálya nevében, első fokon eljáró élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági hatáskörömben eljárva meghoztam az alábbi

Határozatot

Andornaktálya, Balaton, Bátor, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Bodony, Bükkszék, Bükkszenterzsébet, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerbocs, Egercsehi, Egerszalók, Egerszólát, Erdőkövesd, Fedémes, Feldebrő, Felsőtárkány, Hevesaranyos, Istenmezeje, Ivád, Kerecsend, Kisfüzes, Makiár, Mátraballa, Mátraderecske, Mikófalva, Mónosbél, Nagytálya, Nagyvisnyó, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Párád, Parádsasvár, Pétervására, Recsk, Sírok, Szajla, Szarvaskő, Szentdomonkos, Szilvásvárad, Szúcs, Tarnalelesz, Tarnaszentmária, Terpes, Váraszó, Verpelét települések közigazgatási területeire vonatkozóan, ide értve a települések külterületeit is,

2017. október 2-től 2017. október 22-ig terjedő időszakra ebzárlatot, és legeltetési tilalmat rendelek el.

Az ebzárlat szabályai a következők:

Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni; a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Amennyiben a kóborló eb azonosítása, veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az így leölt ebek hulláit a 1069/2009 EK r. 7. cikk, 8.-10. pontjai szerint, a fertőzött állati hullaként kell ártalmatlanítani.

A lakott területen kívül talált ebeket a vadászatra jogosult köteles kilőni. A lelőtt ebek hulláit a fenti módon kell ártalmatlanítani.

A zárlati időszakban a vadászebek használata kerülendő. Amennyiben a vadászeb igénybevétele nélkül, lényeges vadászati feladat nem oldható meg, úgy azt olyan módon kell végezni, hogy az eb az irányító vadász folyamatos felügyelete és irányítása alatt maradjon.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Az előzetesen engedélyezett, és meghirdetett veszettség elleni összevezetéses eboltás hivatalommal történő előzetes egyeztetés után elvégezhető, ha az oltás szervezéséért felelős biztosítani tudja, hogy a tulajdonos vagy megbízottja kizárólag pórázon, s lehetőleg szájkosárral ellátva mozgatja az oltandó ebeket. Az oltás helyszínéről a kutyákat ugyanígy, külső területeket nem érintve, a legrövidebb úton kell hazavinni.

A legeltetési tilalom szabályai:

A zárlati intézkedés hatálya alatt külterületen levő legelőterületre gazdasági haszonállatot hajtani, ott legeltetni tilos.

Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Az ezen határozatba foglalt intézkedések figyelmen kívül hagyása, illetve a tilalom megszegője eljárási bírsággal sújtható.

A települési önkormányzatok jegyzői e határozatomat a helyben szokásos módon haladéktalanul tegyék közzé.

A határozat ellen az érintett ügyfél a kézbesítés napját követő 15 napon belül a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Főosztályvezetőjéhez (3300 Eger, Szövetkezet út 4.) címzett, de hivatalomnál 2 eredeti példányban benyújtott, illetékmentes fellebbezéssel élhet.

A fellebbezés elektronikus úton való beterjesztésére ügyfélkapu hiányában nincs lehetőség.

A fellebbezés az intézkedés teljesítésére és a bírság megfizetésére nem halasztó hatályú.

INDOKOLÁS

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/362/2017. iktatási számú utasításával 2017. október 2. és október 5. közötti időszakban Heves megye területén a rókák csalétkes veszettség elleni orális immunizálását végzik. Az eljárás légi eszközök igénybevételével történik, rókák, kutyák, és egyéb húsevők számára kívánatos illatú, un. fix (élő, attenuált) vírus vakcina tartalmú csalétek pogácsák kiszórásával. Az élő vírussal érintkező házi húsevők a Nemzetközi Járványügyi Hivatal (OIE) állásfoglalása szerint „veszettség fertőzöttségre gyanúsnak” minősülnek, így ezek számára a csalétek felvételét minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni.

Csalétkes vakcinát lakott területekre vagy azok közvetlen környékére nem szórnak.

A rókák orális immunizálásával összefüggésben a veszettség elleni védekezést szabályozó 164/2008 (XII.20.) FVM rendelt 8.§, (5) bekezdése az ebzárlat, és legeltetési tilalom elrendelését írja elő. A hivatkozott rendelet 12.§ (2) (3) bekezdése megállapítja az intézkedő részben leírt ebzárlat részletes szabályait.

Az eljárási bírság alkalmazásának lehetőségét a KÉT 134. § (d) pontja alapján közöltem.

A fellebbezés lehetőségét a Két. 98. § (1) és 99. § (1) bekezdése és a 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése alapján biztosítottam.

A fellebbezés elektronikus úton való benyújtásról szóló tájékoztatást a Két. 171/B §. alapján adtam. Határozatomat a Ket.71.§(1) és 72.§(1) bekezdése alapján hoztam meg.

Hatáskörömet és illetékességemet a 383/2016.(XII.2.) Korm. rendelet 13.§ g) pontja a 18.§(3) bekezdés a) pontja, valamint az 1.sz. melléklet 10.1 pontja határozza meg.

Eger, 2017. szeptember 26.

 

Dr. Busák Károly
osztályvezető
járási főállatorvos

 

 

 

Ügyfélfogadás

  • E-ügyintézés

    A képre kattintva elérheti az Önkormányzati Portál oldalát, ahol ügyfélkapujával azonnal használhatja a szolgáltatásokat.

    Gazdálkodó szervezeteknek!
    Tájékoztató a SZEREPKÖRVÁLTÁS fontosságáról!

  • Hétfő: 8.00-12.00, 13.00-16.00
  • Kedd: nincs ügyfélfogadás
  • Szerda: 8.00-12.00
  • Csütörtök: 13.00-16.00
  • Péntek: 8.00-12.00
  • Hivatali kapu:
  • Rövid név: SZVKJ
  • KRID: 405048715
  • Hivatali ügyek esetén ezt az elérhetőséget használják!

Aktuális

Hulladékszállítási időpontok 2024-ban
Letölthető PDF
 

Lomtalanítás megrendelése:
info@pevik.hu

Hulladékszállítási ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 36 368 445
Ügyfélfogadási idő és egyéb infó: PEVIK Kft

Komposztálja a zöld hulladékot! Kerülje a tűzgyújtást!
A kerti égetésről, fűnyírásról és egyéb szabályokról tájékozódhat az alábbi cikkben: 
A közösségi együttélés szabályai

 

 

Elnyert pályázatok

Elnyert pályázatok:

EFOP-1.5.3-16-2017-00067
Komplex humán erőforrás fejlesztés a bélapátfalvi járásban

 

Közadatkereső

 

 

Helyi események

Jelenleg nincs közelgő esemény

Elérhetőségek

+36 36 816 233
+36 36 816 234
info[kukac]szilvasvarad.hu

Közösség

Facebook

Kövessen minket Facebookon is!

Szilvásvárad anno

Szilvásvárad Anno képekben

Elérhetőségek

Vegye fel velünk a kapcsolatot
3348 Szilvásvárad, Miskolci út 1.
+36 36 816 233
+36 36 816 234
info[kukac]szilvasvarad.hu
© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu