Hírek

Bűnmegelőzési Hírlevél - Augusztus

Mindig van utánpótlás csalókból és korosztálytól függetlenül áldozatokból egyaránt.

Többször adtunk már hírt a különböző „trükkös” módszerekkel elkövetett csalásokról, lopásokról, ezúttal a közelmúltban ismertté vált legújabb cselekmények kapcsán szeretnénk figyelmeztetni a veszélyre és felhívni a figyelmet a védekezésre:
Az egyik régi-új trükk szerint ismeretlen telefonáló jelentkezik be a Szerencsejáték Zrt vagy a T-com , esetleg más szervezet nevében és közli a kiszemelt áldozattal, hogy nyert. Ahhoz, hogy a nyereményét megkaphassa, egy közeli pénzkiadó automatánál – esetleg a saját telefonján - be kell ütnie a következő számsort, vagy kódot, amelyet bediktálnak, vagy egy meghatározott összeget kell utalni a telefonáló által megadott módon. A hívott személyek közül néhányan ezt meg is tették, majd ezt követően derült ki számukra, hogy valaki számlájára pénzt utaltak, vagy feltöltötték más telefon kártyáját.
Kérjük, amennyiben hasonló tartalmú hívást, üzenetet kapnak, mielőtt végrehajtanák a kapott utasítást a „nyeremény” átvétele érdekében, ellenőrizzék le a hívás/üzenet valóság tartalmát annál a szervezetnél, amelyiktől állítólag a nyereményük várható.

Másik trükk, a kiszemelt áldozattól információkat kicsalni, elsősorban olyan adatokat, amelyek segítségével a bankszámlájáról tudnak pénzt levenni, vagy vásárolni tudnak. Ne feledjék, egyik pénzintézet sem kéri soha sem üzenetben, sem e-mail-ben, sem telefonon a bankkártyájuk adatait, pin kódot!

Még mindig aktuális, bár jóval kevesebb számban, a házalások során elkövetett csalás, lopás. Legújabban két nő járta a megye településeit, akik segítséget, pohár vizet, vagy papírt, tollat kérve jutottak be a sértett lakásába, ahol elterelték a figyelmét és meglopták. Az eltulajdonított értékek elsősorban pénz és ékszerek voltak.

Úgy tűnik, a trükkök, legendák, módszerek időről-időre változnak, megújulnak, kicserélődnek, a velük szemben történő védekezés azonban változatlan.

Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!

Kérjük, fogadja meg tanácsainkat, hogy sem Önök, sem hozzátartozóik ne váljanak bűncselekmény áldozatává:

- A kaput, a lakás ajtaját, az olyan nyílászárókat, amelyeken keresztül észrevétlenül be lehet jutni a lakásba, akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak!

- Javasoljuk, hogy amíg egyedül vannak otthon, addig ne engedjenek be idegeneket, bármire hivatkozzanak is, bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, amíg valakit segítségül nem hívtak azok közül, akiket ismernek és megbízhatóak (felnőtt családtagok, rokonok, szomszéd, polgárőr, polgármester) és a Rendőrség az ingyenesen hívható 112 számon!

- Ne adják meg a bankkártyájuk, számlájuk adatait, ha erre vonatkozóan felszólítást kapnak, ellenőrizzék le az adott pénzintézetnél!

- Amennyiben nyereményről kaptak értesítést, ellenőrizzék le az értesítés valóság tartalmátinformáció kérésével attól a szolgáltatótól, szervezettől, akitől az állítólagos nyeremény várható!

Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat: ne engedjenek be idegeneket az udvarra, lakásba, bármilyen ürüggyel jelentkeznek, bármilyen kedvező lehetőséget kínálnak, és ne adjanak át pénzt idegeneknek, bármire hivatkoznak is!

Hívjanak segítséget, értesítsék a Rendőrséget!

112

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
3300 Eger, Eszterházy tér 2.

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8.00-16.00
  • Kedd: nincs ügyfélfogadás
  • Szerda: 8.00-12.00
  • Csütörtök: 13.00-16.00
  • Péntek: 8.00-12.00

Aktuális

A 2018. évi hulladékszállítási napok beosztása


Hulladékszállítási ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 36 368 445

Ügyfélfogadási idő és egyéb infó itt: PEVIK Kft.

 

Pályázati lehetőség! 

Eladó telkek!
Szilvásvárad Község Önkormányzata kedvezményes telkeket kínál a gyermekvállalás ösztönzése, a képzett munkaerő megtartása, a községben történő letelepedések elősegítése, a település népességmegtartó képességének növelése érdekében.
Eladó önkormányzati telkek

Helyi események

Jelenleg nincs közelgő esemény

Elérhetőségek

Facebook

Kövessen minket Facebookon is!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Szilvásvárad anno

Szilvásvárad Anno képekben

Elérhetőségek

Vegye fel velünk a kapcsolatot
3348 Szilvásvárad, Miskolci út 1.
+36 36 816 233
+36 36 816 234
+36 36 816 229
info@szilvasvarad.hu
© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.