Hírek

A jó idő beköszöntével bevásárláshoz, hétvégi túrákra, munkahelyi közlekedésre egyre többen veszik elő a bicikliket.  Sajnos nincs teljesen biztos megoldás, de ha néhány szabályt betartanak, jó eséllyel kerülhetik el, hogy az önöké  legyen a következő ellopott kerékpár.  A kárérték meglehetősen változó, egyaránt kelendő a drága, „100.000 Ft-ot is meghaladó, illetve a kevésbé értékes kerékpár is. 
Ön,  mint tulajdonos  tehet a legtöbbet értékei megóvása érdekében!   

 • Javasoljuk, hogy mindig lakatolják le a kerékpárjukat! Akkor is, ha csak öt percre szaladnak be a boltba, vagy postára.… A tapasztalatok szerint sok lopás, az „…éppen csak beugrottam a boltba  valamiért esetek következménye. 
 • Válasszanak erős, vastag láncú, vagy komolyabb U-alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is! A tolvajok elsősorban azokat a bicikliket keresik, melyeket vékonyabb vagy egyszerű számzáras lakattal zártak le. Ezeket pillanatok alatt átvágják.
 • Figyeljenek arra is, hogy mihez „kötik” a biciklit! Lehet erős a lakatunk, de ha egy könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához, kerítéshez lakatoljuk, akkor hiába vásároltunk drága lakatot.
 • Keressenek forgalmas helyet, ahol sok a gyalogos, általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat! Jobban járunk, mintha egy elhagyatott utcában hagyjuk a kerékpárt, ahol percekig háborítatlanul tevékenykedhetnek az elkövetők.
 • Sajnos a kerékpárok a saját házhoz, lakáshoz tartozó helyiségekben ( pince, garázs, lépcsőház) vagy az udvaron sincsenek teljes biztonságban.  Sok  kerékpárt betöréses lopások során tulajdonítanak el.  Ezért a figyelem, elővigyázatosság  ugyanúgy érvényes a saját portán belül is.
 • Fontos feljegyezni a jármű egyedi azonosítóit ( pl. típus, vázszám ), érdemes fotót is készíteni a jól látható egyedi azonosítókkal ( ismertető jegyek, sérülések , méret, szín, felszerelés)!  A kerékpárosok sok esetben nem ismerik a  vázszámot, nem tudnak egyéb azonosítót közölni, így amikor a lopott biciklik megkerülnek, nehézkessé válik a tulajdonos részére történő visszaadás.  
 • Érdemes a kerékpárokra  kevésbé feltűnő helyre, saját egyedi azonosítót is „kreálni”, ami alapján ezer közül is felismerhető lesz a biciklink. Jó ötlet az is, egy műanyag lapra felírni a nevet, telefonszámot, elrejteni a nyeregcsőben vagy kormánycsőben, így utólag könnyebben lehet azonosítani, ha előkerül az ellopott  kerékpár.  

Regisztráltassa kerékpárját a „BikeSafe” programban, mely a rendőrség számára is hozzáférhető és lopás esetén megkönnyíti a felderítést!
Ha mégis megtörténik a baj, minden esetben tegyenek bejelentést a Rendőrségen (112) !

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
3300 Eger, Eszterházy tér 2.
Tel: (36) 522-111, Fax: (36) 522-111/10-65
Levelezési cím: 3301 Eger, Pf.: 112. 

Regisztráció: www.bikesafe.hu

 

 

 

Amit a HAV okozta fertőző májgyulladásról és a megelőzése érdekében végzendő fertőtlenítésről tudni kell!

A betegség lappangási ideje:15-50 nap leggyakrabban 28-30 nap.
A betegség tünetei: rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, hányinger-émelygés, étvágytalanság, sötétbarna (sötétszínű) vizelet, világos (agyagszerű) széklet, sárgaság.
Terjedési mód: enterális úton terjed, vagyis a fertőzött ember székletének szóródásával, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek, ivó és fürdővíz útján.
Megelőzés lehetséges: kézmosás – kézfertőtlenítés, szennyezett tárgyak, eszközök, környezet folyamatos tisztántartása és fertőtlenítő takarítása, stb.

 1. Kézfertõtlenítés: szennyezett tárgyakkal, anyaggal történõ munkavégzés után, illetve ételkészítés, étkezés elõtt, WC használata után.

Fertõtlenítõ oldat: vízben literenként két tabletta Neomagnol feloldva+egy evõkanál ecet. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! (kézfertõtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertõtlenítõ is használható. (pl. Clarasept) használati utasításuk szerint.)

 1. Szennyezett használati tárgyak fertõtlenítése: (pl.: fõzõedények, evõeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 4 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol) majd folyóvizes öblítés szükséges.
 2. Bútorok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertõtlenítése: A fertõtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízbõl kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.
 3. Mosható textíliák fertõtlenítése: egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhetõ el 1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történõ áztatással.
 4. Nem mosható textíliák, kárpitozott bútorok, szõnyegek fertõtlenítése: 1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertõtlenítendõ textíliát alaposan át kell kefélni. (Vigyázat! A Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!)
 5. Árnyékszékek fertőtlenítése: Klórmész vagy Neomagnol oldattal ajánlatos

Klórmész oldat készítési módja: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig. Csak frissen készített oldat használható!
Figyelem! A klórmészpor használata fokozott elõvigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára való jutását kerülni kell. A bõrfelszínt védõkesztyû használatával ill. testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.
Neomagnol-oldat készítési módja: Szennyezettségtõl függõen 1 liter vízhez 10-20 db Neomagnol tablettát adunk, majd ezt maradék nélkül feloldjuk.
HMKH Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya

Forrás: www.oek.hu

 

1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.
2. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.
3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.
4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4.0 cm átmérőjű, kb. 1.5 cm magas, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.
6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, vagy ezek hiányában bő szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.
b) Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!
7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani (EBZÁRLAT), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.
8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy házillatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST,A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT VAGY VADÁSZTÁRSASÁGOT.
9. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!
10. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA: 2017. április 5-10-ig.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 

 

 

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy pótlékmentesen március 16-ig lehet befizetni az I. félévi adótételeket. A napokban kapták kézhez az éves adófizetési kötelezettségeket az ingatlan- és gépjármű-tulajdonosok.

A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban nagyon alacsony a beruházások mértéke. Európai szinten közös és összehangolt erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a csökkenő tendencia megforduljon.

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8.00-16.00
 • Kedd: nincs ügyfélfogadás
 • Szerda: 8.00-12.00
 • Csütörtök: 12.00-16.00
 • Péntek: 8.00-12.00

Aktuális

FIGYELEM! Eboltás!
Fő oltás:  2017.03.21. 14 órától 16 óráig
Pótoltás:  2017.03.30. 14 órától 16 óráig
Bővebben...

Elérhetőségek

Facebook

Kövessen minket Facebookon is!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Szilvásvárad anno

Szilvásvárad Anno képekben

Elérhetőségek

Vegye fel velünk a kapcsolatot
3348 Szilvásvárad, Miskolci út 1.
+36 36 816 233
+36 36 816 234
+36 36 816 229
info@szilvasvarad.hu
© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.